Rok se s rokem sešel a opět proběhl Olomoucký den kávy. Letošní druhý ročník byl stejně vydařený, jako ten první. Loňský si můžete připomenout v článku TADY.
Akce se opět konala v prostorách kina Metropol, kde bylo množství zajímavých přednášek na téma kávy, v předsálí probíhala řada workshopů. Mohli jsme si vyzkoušet přípravu filtrované kávy nebo třeba přípravu v moka komvičce. Na přednášku přijel až z daleké Kostariky Carlos, který přednášel o své farmě a životě. Bohužel tuhle přednášku jsme zrovna nestihli, byť jsme na ni původně chtěli jít. Stejně jako loni, celý den dokreslovala živá hudba v podání Terezy Tothové alias Terezy Wrau. Terezka úžasně zpívá a jde z ní krásná energie. Dokázala bych ji poslouchat hodiny. Koho zajímá něco víc o téhle krásné duši, mrkněte na její stránly. A podpořte ji koupí jejího prvního CD, které je jednoduše nádherné.
Venku u kina Metropol bylo množství stánků plných čerstvé pražené kávy, osvěžujících drinků a dobrot všeho druhu. My jsme dopoledne zakotvili u stanoviště prostějovské kavárny Canall coffee. Měli jednoznačně tu nejlepší limonádu z máty meduňky a medu. Ledový filtr byl taky chuťově vyladěný. To vše ve stylových skleničkách. Zachutnalo nám tolik, až nám bylo líto, že ve 12 zvedli kotvy. Lepší pití jsme už nesehnali. Canall coffee doporučuju navštívit, je to moc osobitá kavárna v centru Prostějova.
Další, kdo se olomouckého dne kávy účastnil, byla paní Anna Steinerová se svými kávovými šperky. Paní Anna vytváří nádherné šperky pod značkou KAA-WA. Inspiruje ji svět kávy od prvního lístku kávovníku až po samotné zrno. Její šperky jsou vážně jedinečné a originální. Vyrábí je ručně s velkou dávkou lásky. Ostatně posuďte sami.
Paní Steinerová je velmi bezprostřední a milý člověk. Jde vidět, že svou práci miluje a dává do ní kus sebe. Ochotně vám povypráví o celém příběhu vzniku značky KAA-WA, vysvětlí výrobu šperků, ke každému šperku povypráví jeho příběh. Šperky si můžete vklidu vyzkoušet, prokonzultovat a klidně i vyfotit. Schválně, který je váš favorit? Já už své dva mám a těším se na narozeniny, haha 🙂.
Mimo šperky měla paní Steinerová k dispozici workshop. Tvoření podšálků pod kávu ze dřeva. Miluju dřevo, a i když jsem levá, miluju tvoření. Uklidňuje mě a vždycky si krásně pročistím hlavu. Vzala jsem si tedy kousek dřeva, obrousila si ho a pustila se do výroby podšálku. Výsledek můžete posoudit sami, měl to být pokus o latte art, haha :-). Mimochodem, technika se mi zalíbila tolik, že sháním zbytky dřeva, abych se mohla pustit do výroby i doma. A třeba vyladím i ten latte art 🙂
Den jsme zakončili v olomouckém Jazz fresh café. Poseděli a poklábosili u kávy s přáteli. Já cvakla pár posledních fotek, pánové otáčeli oči v sloup, protože Jitka zase fotí. Spřízněnou duši jsem našla v kamarádce, která naprosto chápala mé poskakování kolem stolu a hledání toho nejlepšího úhlu. Dopadlo to tak, že jsem cvakla i mužské osazenstvo a vzniklo pár fotek plných vzpomínek.
Jak se vám líbilo na olomouckém dnu kávy? Máte rádi akce v podobném duchu? A jaké (olomoucké) kavárny jsou ty vaše srdcové?
Těším se na tipy, Vaše
2 comments
Na tuto akci jsem se původně chystala také, ale do cesty mi vstoupila příprava na zkoušku. Nicméně po přečtení tvého článku si ráda počkám na příští ročník 🙂 A mezi mé oblíbené olomoucké kavárny patří Café+, Caffe Opera a mnou nedávno objevená Kavárna Drápal 🙂
Ahoj Nikol,
jéje, to je škoda, že ti zkouška překazila plány. Tahle akce je fakt vydařená od prvního ročníku.
Kavárny, o kterých píšeš znám mimo kavárnu Drápal. To je pro mě novinka. Děkuji za rozšíření obzorů, budu se muset zajít podívat :).
Tak příští rok dáme spolu kafe, což? 🙂
Hezký večer, Jituš