Letos jsem se na ty velikonoce nějak rozjela. Musím přiznat, že letos mě svým způsobem i baví. No, uvidíme jak budu mluvit v pondělí, haha.
Pro ty, kteří mě znají jako své boty, není tajemstvím, že pečení a vaření je můj velký koníček. To znamená, že když je volno a jsme doma trávím většinu času v kuchyni. Miluju zkoušet nové recepty, ty staré a zaběhlé si upravovat podle svého gusta a vracet se z procházky do bytu provoněného kynutým těstem.
Jeden takový den jsem měla včera. Vařila jsem a pekla ostošest. Recept na mazanec už máte TADY. Kromě mazance ale vznikly i tyhle dokonalé velikonoční bochánky, které se rozplývají na jazyku. Ommom… i můj muž si je zamiloval. Na první zakousnutí. Takže tady je recept.
Doba přípravy: 3 hod (i s kynutím)
Porce: pro 2 – 4 osoby
Výměnné jednotky: 60g má 2,8 v.j.
Ingredience:
- 125 ml vlažného mléka
- 1 žloutek
- 1/2 Droždí
- 55g cukr krupice
- 55g máslo
- 250g polohrubá mouka
- špetka soli
- Rozinky, oříšky,… co má kdo rád 🙂
Postup by Vituš:
Připravíme si klasické kynuté těsto. Do mísy nasypeme suché suroviny – mouku, cukr a droždí. V kastrůlku smícháme mléko, žloutky a máslo. Následně vlijeme do mísy se suchými surovinami. A mícháme dokud nevynikne krásně hladké těsto. To pak překryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Nakynuté těsto dáme na vál a chvíli hněteme. Poté těsto nakrájíme na tenké válečky a následně je zapleteme do tvaru provazu. Jakmile máte zapleteno udělejte z provázku ,,esíčko,, (nebo jiný tvar, fantaziii se meze nekladou 😉 ) a dejte na plech.
Před pečením potřeme bochánky rozšlehaným vajíčkem. Nyní nastal čas šoupnout je do trouby vyhřáté na 170 °C a péct 20 minut. Během pečení si připravte směs na potírání. V kastrůlku si rozpusťte trošku másla a přidejte k němu lžíci medu. Touto směsí potírejte ještě horké bochánky.
3 comments
Koukám, že chutnal, haha. 😀 Skvělé, hned bych si dala. Přišlo Tě navštívit hodně koledníků? 🙂
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Haha, je to bídák…já si fotila matroš na blog a on došel,povyskočil, zhltl a odpálil pryč 😀 a zrovna to tak vyšlo s fotkou protože sem si ten kousek fotila. Mělo to být bez té psí hlavy samozřejmě 😀 Ale tak vidím, že v našem psovi dřímá umělecká duše,heh :))…
A máš pravdu, že chutnaly – už nejsou 🙂 Zkus podle receptu upéct a dej pak vědět jak chutnaly 😉
No koledníci nebyli žádní, v Olomouci nemáme rodinu. Pokud se teda nepočítá náš pes, který mě každý den vymrská ocáskem a můj muž 🙂
Tak krásný večer, Jituš