Vzhledem k tomu, že už tady dlouho nebyl žádný recept, nastal čas oprášit rubriku kuchtění. Ne že bych pravidelně přes týden a hlavně o víkendech nevařila, ale přiznám se, že teď jsem neměla moc sílu a čas u toho ještě fotit.
Minulý víkend bylo ale vše jinak a já opět propadla své vášni – vaření a taky pečení. A jak jsem slíbila přináším Vám recept na náš sobotní oběd – pikantní krůtí plátky s chilli. Matyho nejoblíbenější, heh.
Doba přípravy cca 60 min.
Výměnné jednotky: Maso samo o sobě žádné výměnné (sacharidové) jednotky nemá, něco málo bych započítala na šťávu, která je lehce zahuštěná moukou, cca 1 v.j. Diabetikům doporučuju např. špaldovou, ta se líp vstřebává a glykemie po ní není nijak dramatická 😉
Budeme potřebovat (2 porce):
- Krůtí plátky 300 g
- Cibuli
- Zeleninový vývar
- Chilli koření
- Citron
- Kapku olivového oleje
- Mouku na zahuštění
- A samozřejmě chuť do vaření 🙂
Postup by Vituš:
Rozehřejeme pánev, dáme na ni kapku olivového oleje a plátky masa lehce orestujeme, aby se zatáhlo.
Mezitím si přichystáme cibuli, kterou nakrájíme na jemno. Já mám na krájení cibule úžasnou vychytávku a to tento malý ruční sekáček. Cibuli, bylinky či cokoliv jiného naseká raz dva. A co je nejlepší. Už vám neukápne ani slza!
V tento moment přihodíme do hrnce orestované maso a zalijeme zeleninovým vývarem.
Velkou chválu sklízí vývary od firmy Konečněvývar nicméně já jsem je v Olomouci nesehnala, fňuk. Já používám alternativu od firmy Alpro (k dostání v DM drogeriích) a nemůžu si ho vynachválit. Za mě rozhodně lepší než všemožné bujóny. A když zrovna nemáte po ruce domácí zeleninový vývar, nebo není čas ho vařit je to ideální varianta.
V této fázi hrnec zaklopíme a necháme dusit dokud není maso měkké. U krůtího masa to bylo cca hodinu.
Po hodině vytáhneme maso z hrnce a dáme ho, na chvíli, na bok.
Připravíme si šťávu z 1/2 citronu a mouku na zahuštění. Mouku rozpustím ve vodě a přes cedník opatrně naliju do hrnce. U toho neustále míchám, aby ve šťávě nevznikly ,,cucky,,.
Potom vymačkám šťávu z půlky citronu
Přidám ještě trochu koření chilli (pokud máte rádi pikantní klidně i více koření, příp. samotnou chilli papričku je možné přihodit)
Maso šoupnu zpátky do hrnce a nechám ještě cca 15 minut povařit.
Jako přílohu jsme zvolili opékané brambory, ale ještě víc se hodí rýže. Tady opět upozorním své diabetické čtenáře. Opékané brambory mají mnohem vyšší glykemický index než brambory vařené. Dávejte proto pozor s množstvím přílohy. Glykemka by vám to brzy vrátila vysokou hodnotou.
Hotovo! Přeji dobrou chuť.
1 comment
Mňam.. Vypadá to moc dobře 🙂
Nela z Beauty Charm
GIVEAWAY – O krásné šperky